Еко фест и Пролетни празници

12.04.2012 14:30

 

 

   Пресъздаване на пролетен обичай в НУ"Любен Каравелов" Нова Загора

 

    Лазаруването е красив пролетен момински обичай, създаден от народите населяващи нашите земи преди създаването на българската държава. Според народните представи, това е денят на нивите, пасищата и горите, денят на възкресението на Лазар, комуто предстои да се ожени.

     Според стародавните легенди, Лазаровден се счита за оня важен момент, в който момитесе подготвят за престоящата си сватба. Те излизат край реката, облечени в сватбени премении, заиграват прощален момински танц. Пеят и славят добрата закрилница на семейството - славянската богиня Лада. Своята благословия и надежда за бъдещ и щастлив семеен живот, пращат по реката с пъстри венчета.

    На този ден жените омесват и прекаждат обреден хляб - погача и чакат гости. Момите от селото, на които предстои да се замомуват и омъжат, обикалят по къщите на дружинки и в домовете, които посещават изпълняват песни за всеки член от семейството, като им пожелават плодородие и радост.

 

 

 

e- book  https://www.youblisher.com/p/687587-Spring-traditions-in-Bulgaria/ *****************************************************************************************************************************

 

Еко фест 2012

 

През месец април 2012 г.учениците от НУ ”Любен Каравелов” участваха в интересно събитие-„Еко фест”.Конкурсът се провежда вече за трети път и през тази година е част от проекта”Коменски”. След обявяването му участниците разполагаха с една седмица, за да обмислят и подготвят костюмите си , изработени от отпадъчни материали. Конкурсът протече като ревю, на което „манекените” от „модна агенция” „Боклук фешън” дефилираха по пътеката и представиха тоалети, изработени от прочетен вестник,капачки от буркани, станиол от шоколад, найлонови торбички, опаковки от бонбони и много други. Жури, съставено от учители и родители подбра най-оригиналните костюми. Бяха излъчени 11финалисти, които участваха в градския празник, посветен на „Денят на Земята”под надслов "Милиард зелени действия". Всички участници получиха значка за участие от община Нова Загора и грамота.