2 февруари - Ден на влажните зони

05.02.2013 21:14

Отбелязване на 2 февруари-Международен ден на влажните зони

 в НУ"Любен Каравелов" Нова Загора

 

На 2 февруари се чества международня ден на влажните зони. В НУ ''Любен Каравелов" гр.Н.Загора този ден също бе отбелязан. Учениците от 4 "б " и 4 "в" класове с кл.ръководители Венелина Шопова и Лина Борисова подготвиха информация и постери по този повод.

            В подготвената информация учениците споделиха кога и къде е възникнала идеята за честването на този ден, а именно в гр.Рамсар, Иран през 1971 год. е подписана конвенция за влажните зони. Тази конвенция е единственото международно споразумение, което засяга опазването на тези ценни екосистеми. 

С тази конвенция се цели разумното ползване на влажните зони и прекратяване посегателството върху тях и тяхната флора и фауна  по-специално  на влаголюбивите птици.

С предложения снимков материал четвъртокласниците показаха на своите съученици Рамсарските места в България: ЕЗЕРО СРЕБЪРНА, ШАБЛЕНСКО ЕЗЕРО, ДУРАНКУЛАШКО ЕЗЕРО, АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО и др.Обърнаха внимание и на важната роля на тези места  за разитието на туризма в страната ни.  

Накрая на празника, типично по детски, всички ученици спонтанно запяха подходяща   за този ден песен.

Подготвена е и презентация за влажните райони в България, от г-жа П.Желязкова,

https://docs.google.com/file/d/0B9-i8gu0ASYGV2xpV0tiWGdibFk/edit?usp=sharing

която всички могат да видят в сайта на НУ"Л.Каравелов". 

Тази изява на четвъртокласниците е по план на дейностите поПроект "Земята е нашия дом. Изучаваме миналото, грижим се за настоящето и бъдещето", Секторна програма "Коменски", Програма "Учене през целия живот", по която работим с партньорите от другите страни.

Влажните зони в Полша  Материали за нас изпратиха нашите партньори от полското училище научете повече тук