22.03. Световен ден на водата

22.03.2012 23:46

Празник на водата в НУ „Любен Каравелов” – гр.Нова Загора

снимки от събитието...

plus.google.com/u/0/photos/118149741722923183586/albums/5728013865205434705

plus.google.com/u/0/photos/118149741722923183586/albums/5722808361345962513

 

 SHOW  Eco Art studio Water day

    За поредна година ученици и учители от НУ „Любен Каравелов” – гр.Нова Загора отбелязаха Световния ден на водата – 22 март. Мотото на тазгодишните чествания е „Чиста вода и безопасност на храните”.

    Участниците в СИП „Екология”, с ръководители г-жа  Добрина Овчарова и г-жа Виолета Цветанова, запознаха своите съученици с традициите и дейностите, посветени на този ден. Бяха представени интересни и любопитни факти, свързани с разпространението и значението на този жизненоважен природен ресурс.

    Децата се запознаха и с разхода на вода, необходим за производството на отделните групи храни.

    От името на учениците и учителите беше отправен призив към цялата  новозагорска общественост за разумно използване и опазване на водите в родния край, в България, в света.

    Празникът завърши с участие в конкурс  за рисунка  на тема: „Водата – извор на живот”. Децата емоционално отразиха своето виждане по този екологичен проблем.

    Директорът на училището г-н Иван Цветанов благодари на участниците в празника и им пожела да бъдат будни граждани с изявена позиция по актуални проблеми от нашето време.

 

 НАЧАЛНО УЧИЛИЩЕ “ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ” ГР. НОВА ЗАГОРА
Ул. “Любен Каравелов” №9, тел. 6 71 84
Към обществеността на гр. Нова Загора
УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,
22 МАРТ Е СВЕТОВЕН ДЕН НА ВОДАТА

Животът не може да съществува без вода! Но заради вмешателството на хората в природните процеси, животът на всички живи същества е в опасност. В момента водата на нашата планета е недостатъчна. Тя се замърсява и прахосва от индустрията, земеделието, домакинствата и транспорта.
Проблемът с недостига на вода се задълбочава и причините за това са:
 Увеличаване на потребностите и ненужното разхищение на вода;
 Изсичане на горите, промени на естествени водосборни площи;
 Замърсяване на водоемите с промишлени, битови и други отпадъци, което затруднява използването на водата за питейни нужди;
 Остаряла водопреносна мрежа, което води до загуба на питейна вода.
Липсата на вода намалява стандарта на живот!
Ние, всички – ученици, родители и учители от НУ “Любен Каравелов” гр. Нова Загора апелираме за съпричастност към този немаловажен проблем!
Уважаеми съграждани, всеки от нас трябва да поеме личен ангажимент. Всеки, от всяка възраст трябва да разбере значимостта на ситуацията и да поеме своята отговорност. Ние сме тези, които учим бъдещите поколения!
Ако сме успели да Ви накараме поне да се замислите върху проблема, значи сме направили заедно крачка напред към бъдещето!
Светът е един и ние трябва да го опазим, а не да го рушим по малко всеки ден!
Благодарим Ви!
Ученици, родители и учители от НУ “Любен Каравелов”гр.Нова Загора
22.03.2012 г.

 

От 22 АПРИЛ ДЕН НА ВОДАТА