22-nd March – Day of the Water – announced like a day for saving water.

23.03.2013 14:55

ПРОЛЕТНО ВЪЛШЕБСТВО В НУ” ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ”

НОВА ЗАГОРА

water day web album 2013

Water day 2012

След студените дни е ред на дългоочакваната пролет. Първа пролет е празник на новото начало, на събуждането и на зараждащия се живот навсякъде около нас. Тя ни кара да се вгледаме в багрите и звуците около нас… Синият лазур на небето ни мами навън и неусетно у нас се ражда желание за чистота и красота.

По традиция и тази година ученици и учители от НУ „Любен Каравелов” – гр.Нова Загора отбелязаха Световния ден на водата – 22 март. 2013 година е обявена от ООН за Международна година на водното сътрудничество, това е и темата на Световния ден на водата.

Учениците от 4-а и 1-в клас, с класни ръководители г-жа  Добрина Овчарова и г-жа Виолета Цветанова, запознаха своите съученици, учители, родители и гости с традициите и дейностите, посветени на Световния ден на водата. Бяха представени интересни и любопитни факти, свързани с разпространението и значението на този жизненоважен, природен ресурс. Ученици от първи клас с класен ръководител г -жа Цветанова рецитираха стихове, посветени на водата.

Участниците в СИП Екология, под ръководството на своя преподавател г-жа Добрина Овчарова, изработиха постер, като включиха информация както за специфични проблеми, така и за успешните практики в използването и съхраняването на водните запаси на земята.

            От името на учениците и учителите беше отправен призив към цялата  новозагорска общественост за разумно използване и опазване на водите в родния край, в България, в света.

Всяка година на Земята се произвеждат милиарди пластмасови бутилки, а само малка част от тях се рециклират. За учениците от нашето училище обаче те са средство за създаване на нещо ново и красиво.

            Израз на това  бе призивът на учениците от трети „А” клас  и г-жа Писарова към всички ученици, да посрещнем пролетта, като изработим пролетна украса за училището от отпадъчни материали . Учениците от клуб „Млад природолюбител”под ръководството на г-жа Болгурова подкрепиха и обогатиха започнатото с многобройните си прекрасни изделия, показаха своите умения и богата фантазия.

            Идеята докосна сърцата на всички и за кратко време учениците от цялото училище се включиха в инициативата. Превръщайки пластмасовите отпадъци в суровини за нови изделия, те откриха нови възможности за творчески изяви и се забавляваха по време на екипната работа в часовете по Домашен бит и техника, Изобразително изкуство и следобедните часове за дейности по интереси .

            И ето ни днес, обградени от животинки, цветя, пеперуди и пролетни венци във всички цветове на дъгата. пролетта дойде във  фоайето  на НУ „Любен Каравелов” .

Убедени сме, че за пореден път сътвореното от всички нас  предизвиква изненада и възхищение сред гостите на нашето училище, заразява с багрите на пролетта и изпълва сърцата с радостно очакване.  

Пролетен  поздрав към всички отправиха  малките ни  таланти Михали Георгиу и  Симона Велинова. Те са нашата гордост, класирани на първо място в първия конкурс „Нова Загора търси таланти”.  

            Празникът завърши с участие  на ученици от всички класове в конкурс  за рисунка  на тема: „Водата – извор на живот”. Децата емоционално отразиха своето виждане по този екологичен проблем, като твориха групови рисунки, използвайки  разнообразни материали и техники.

            Във фоайето на училището беше подредена изложба  от  невероятните произведения на изобразителното изкуство. Малките художници бяха удостоени с грамоти за участие, а овациите на съученици им бяха достойна оценка за положеното старание.

            Във връзка с обявения национален конкурс „Да пазим водите на България” от РИО Бургас и ОДК Бургас бяха изпратени над 50 рисунки и 5 литературни творби на ученици от училището.  

Директорът на училището г-н Иван Цветанов благодари на участниците в празника и им пожела да бъдат будни граждани с изявена позиция по всички актуални проблеми.

Добре дошла, Пролет!

.