Drawing competition entitled “Rights of the young European”

14.04.2013 17:34

    През месец март в НУ’’Любен Каравелов’’ Н. Загора се проведе състезание между ПИГ-овете на ІІІ-те класове,под надслов ‘’Правата на младия европеец’’.

снимки...

    Учениците се запознаха с Kонвенцията за правата на детето, приета на общо събрание на Организацията на обединените нации на 20 ноември 1989 г. Там се припомнят основните принципи и специфичните разпоредби на някои от основните договори. Всички знаем, че децата според тяхната уязвимост, се нуждаят от специална грижа и основната  отговорност е на семейството. Децата се запознаха с някои от най-актуалните казуси от конвенцията, обсъждаха ги и всеки сподели своите виждания.

    Разиграха се проблемни ситуации, в които децата трябваше да взимат решения, съобразно с общите правила и да ги приложат. В разговорите с децата се акцентира върху това, че е необходима правна и друга закрила на детето преди и след неговото раждане, важно е да се зачитат културните ценности на общността,както и важната роля на международното сътрудничество.

Състезанието протече много емоционално,в дух на спортсменство и ведро настроение.Нямаше победители и победени,а деца, по-знаещи,по-активни,с по-ясна преценка за случващото се около тях и с по-силна мотивация за участие в живота.

    За децата от 2 клас подготовката за тази дейност бе по-продължителна. В час на класа и в заниманията в ПИГ учителите и възпитателите запознаха учениците с Правата на детето в Европа, поднесени съобразно възрастовите им особености .

    На 28 март, във фоайето на училището,  15 ученика от 2а, 2б, 2в клас се включиха в урок по изобразително изкуство на тема „Правата на детето в Европа”.

    Нарисуваните картини ще онагледяват малка брошурка по темата, която ще бъде споделена с нашите партньори по проекта и публикувана в сайта на проекта. Надяваме се, че чрез тази дейност обогатихме представите на децата за света, в който живеят и сме разширили познанията на учениците за Европейския съюз като изтъкнахме ценността на детството и правата на детето.

 

Учениците от IV “a” клас, с класен ръководител г-жа Д.Овчарова , проведоха викторина на тема: „Правата на детето в Европа”. Четвъртокласниците се запознаха с основните принципи на Организацията на Обединените Нации и специфичните разпоредби и прокламации за правата на човека. Децата, поради тяхната уязвимост, се нуждаят от специална грижа и закрила. Постави се специален акцент върху това, че основната грижа и защитна отговорност е на семейството. Това потвърждава необходимостта от правна и друга закрила на детето преди и след раждане. Четвъртокласниците се запознаха със значението на зачитането на културните ценности на различните общности, както и важната роля на международното сътрудничество за осигуряване на правата на децата.