“Let’s feed the birds” – elaboration of feeders.

26.01.2013 21:04

Подслон за една птича песен

 

  

още снимки от дейността...

          Голяма част от усилията и веруюто на учениците от новозагорското НУ ”Л.Каравелов” е насочена към опазване на българската природа. В навечерието на 2013 г. с ентусиазъм децата се включиха в новата инициатива на НО Федерацията на природозащитните сдружения „Зелени Балкани”- откриване на електронно магазинче. То е разработено с финансовото съдействие на фондациите „Помощ  за благотворителността в България”, „Америка за България” и е нетрадиционен начин за популяризиране и подпомагане на екологичната „Зелена идея”. Артикулите в магазина са интересни и полезни, а покупките допринасят за реализацията на екологични дейности, лишени от целево финансиране. Сред тях  преобладават: екопродукти, направени от рециклирани или естествени материали, служещи за представяне, опознаване и опазване на околната среда и различните видове птици; авторски и ръчно изработени произведения, свързани с природата, отделни видове животни, растения и т.н.

        Много от дивите птици, в т.ч. и пойни, които познаваме – синигери, кълвачи, врабчета, чинки, сойки и други, обитават постоянно България и в частност – Новозагорския край. Изключително трудно  обаче е оцеляването им през зимата, особено когато снежната покривка е дебела и ограничава източниците им на храна. Ежегодно се наблюдава намаляване популацията на някои от по-чувствителните местни и зимуващи тук прелетни птици. С цел ограничаване на тази неблагоприятна тенденция БДЗП отново предприе национална кампания за подхранване на дивите пойни и местни видове птици под наслов „Зрънце любов”. За да намалее негативното влияние на зимните климатични фактори върху оцеляването на птиците, които временно или постоянно обитават района на учебното заведение, третокласниците с класен ръководител Пенка Калина – Колева и учениците от l  ,,В” клас с класен ръководител Виолета Цветанова, предприеха конкретни действия. В края на миналата година  lll,,В” клас подари на електронното магазинче за продажба коледно – новогодишни картички. От електронния благотворителен базар пък закупиха универсална къщичка за птици. За да спре безразборното изсичане на дърветата и да се спаси едно дърво, първокласниците предколедно украсиха в класната си стая живо дръвче от иглолистен вид. двата класа закачиха по училищните дървета специални хранилки с многокомпонентни смески, предоставени им от Спасителния център за диви животни към НО „Зелени Балкани”. А на по – смелите пернати в училищния екопарк купената от електронното магазинче красива и функционална къщичка за птици, освен пълноценна храна, вече осигурява подслон и топлина. Успоредно с това родители и ученици от l ,,В” клас засадиха в екопарка живото иглолистно дръвче.

   Така възпитаниците на НУ ”Л.Каравелов” за пореден път представиха достойно общината и защитиха авторитета на училището, утвърдиха се като съвременна школа и за широкообхватно, ефективно екологично обучение и възпитание на новозагорските деца.

  Зимуващите птици в Полша, представени от нашите приятели по проекта