So mush litter - eco cmpain at shool

22.04.2013 22:24

 

Еко кампанията стартира на Първа пролет, 2013 година. Наред с училищното тържество, третокласниците  с класен р-л г-жа Р. Писарова представиха своята изложба и интересни идеи за рециклиране на отпадъци.  В този ден, учениците от НУ "Любен Каравелов", г-н Иван Цветанов, г-жа Цветанова и г-жа Овчарова, ръководители на СИП Екология,  предадоха събрани батерии за рециклиране. Надяваме се с активното си поведение  и разделно събиране на отпадъци да възпитаваме у учениците отговорно поведение и отношение към природните ресурси.

    Друга особено значима част от еко кампанията в училище е честване на Денят на Земята. Като еко училище със зелен флаг ние възпитаваме учениците в отговорно проведение и отношение към Земята-нашия дом.

photos. video

    22 април – Международен Ден на Земята    За поредна година ученици и учители от НУ  „Любен Каравелов” , гр. Нова Загора отбелязаха 22 април – Международен  Ден на Земята. През 2013 г. празникът е посветен на „Лицата на изменението на климата”, като призовава всеки човек да фокусира вниманието си и да предприеме действия за постигане на по-устойчив начин на живот.

    Във връзка с  празника бяха проведени множество дейности. Младите еколози почистиха еко парка в двора на училището. Те призоваха своите съученици да правят това не само един ден в годината, а опазване то на чистотата да бъде ежедневна грижа на всеки един .

    Участниците в СИП екология, с ръководител г-жа Добрина Овчарова, изработиха постер, с който  имат  за цел да вдъхновят  хората да се грижат по-добре за околната среда и да ги научат да се гордеят с това, с надеждата, че тази стъпка ще вдъхне  повече отговорност към  природата, за да стане  по-добро място  за живеене.

    Учениците от 1в. клас, с класен ръководител г-жа В.Цветанова и 4а.клас, с класен ръководител г-жа Д.Овчарова, запознаха по особено вълнуващ начин всички ученици от НУ  „Любен Каравелов”  с основните идеи  на  Денят на Земята през 2013 г. , който ще действа като отправна точка  за незабавни действия за осигуряване на възобновяеми енергийни технологии, подобряване на  енергийната ефективност и устойчиво бъдеще за нашата планета.

    Председателят на екоклуба към училището, четвъртокласника Виктор Донков Сердарски, прочете АПЕЛ към цялата общественост на гр. Нова Загора, в който беше отбелязан, че  Денят на Земята е чудесен повод  да допринесем възможно най-много във нашата общност. Всички инициативи заедно не само ще окажат въздействие върху въглеродните емисии в света, но и ще покажат силата на малките индивидуални действия за опазване на планетата Земя.

    Наред с това учители, ученици и възпитатели от НУ „Любен Каравелов” Нова Загора реализираха редица екологични дейности и инициативи, свързани с европейския проект ”Земята е нашия дом. Изучаваме миналото, грижим се за настоящето и бъдещето” Секторна програма „Коменски”. През месеците февруари, март и април на учебната 2012-2013 учебна година се проведоха съвместни дейности с нашите партньори от европейските училища, партньори по проекта.  Така в глобалния сайт на Денят на Земята в темата https://theadvocator.com/earthday/ участваме със снимки от тези дейности – Денят на водата, Часът на Земята, драматизация на екологична приказка, дейност, посветена на влажните зони и др.

    Днес 22 април в екопарка на НУ „Любен Каравелов” беше засадено дръвче като  символ на  загрижеността и отговорното поведение на учениците и учителите от НУ  „Любен Каравелов” , гр. Нова Загора  към планетата Земя.

    Директорът , г-н Иван Цветанов, поздрави всички еколози и им пожела да бъдат все така активни и ентусиазирани в действията си за опазване на родната земя!